Forpus modrokrídly - Forpus xanthopterygius

Forpus

Forpus modrokrídly

Forpus xanthopterygius

Dĺžka 12 cm
Váha 28 gramov
Dožitie 10-20 rokov

Opis druhu

Opis druhu:
Prevláda zelená farba farbu v rôznych odtieňoch (tmavšie na vrchnej časti krídel). Samec má na letkách a na kostrči kobaltovo modré sfarbenie. Samica modré znaky nemá v dospelosti má čelo a líce zeleno žlté.
Dĺžka:
12 cm
Váha:
28 gramov
Vek dožitia:
10-20 rokov
Opis mladých jedincov :
Rovnako ako u dospelýé, ale nedospelý muž má modré znaky zmiešané so zelenou.
Poddruhy:
Forpus xanthopterygius xanthopterygius,
Forpus xanthopterygius flavissimus,
Forpus xanthopterygius crassirostris,
Forpus xanthopterygius olallae,
Forpus xanthopterygius flavescens

Chov v zajatí:
Menej často chovaný v zajatí.
Minimálna dĺžka voliéry:
2 x 1 x 2 m alebo zavesená vnútorná klietka 120 cm x 40 cm x 50 cm.
Hniezdna búdka:
15 cm x 15 cm x 15 cm vertikálne krabice.
Minimálna požadovaná teplota pre chov:
n/a
Veľkosť krúžku:
n/a

Čas párenia:
Máj-august
Veľkosť znášky:
3-7 vajíčok
Doba inkubácie:
21 dní
Čas do opustenia hniezda:
35 dní
Hmotnosť pri narodení:
n/a
Čas do dosiahnutia pohlavnej dospelosti:
n/a

Biotop:
Uprednostňuje suchšie zalesnené biotopy, ako sú otvorené a pobrežné lesy. Tiež nájdené v savane, palmových hájoch, polosuchých krovinách a pasienkoch. Nájdené aj pozdĺž rieky Amazon v ľahšom pobrežnom raste.
Spôsob života:
Bude sa kŕmiť na otvorených miestach a niekedy aj na zemi. Vysoko sociálny skupinách až 50 jedincov.
Stav ohrozenia:
Bez ohrozenia. Stav populácie je neznámy ale stabilný. Tento druh sa nepovažuje za ovplyvnený obchodom s voľne žijúcimi vtákmi.
CITES medzinárodný:
Dodatok II

🔊
Hlučnosť
2/5
🤝
Priľnavosť
3/5
Aktivita
4/5
🗣️
Reč
1/5
💎
Zriedkavosť
2/5

Výživa

40% 25% 15% 10% STRAVA zloženie
Semena trav a bylin 40%
Plody (Cecropia, Ficus, Trema) 25%
Kvety a nektar 15%
Bobule a drobne ovocie 10%
Listy a pupence 5%
Hmyz (ojedinele) 5%

Odporúčané potraviny

  • Kvalitna peleta pre male papagaje (Harrison's, Roudybush, ZuPreem Natural XS) — zaklad jedalnicka (60-70 %)
  • Proso v klasoch — oblubena pochutkova odmena, vhodna na foraging a trening
  • Semena trav (kanarikove semeno, lnicka, negeda) — doplnok k pelete, nie zaklad stravy
  • Plody fikovnika a Cecropia — v divocine klucova zlozka potravy, v zajati nahradit figami a bobulami
  • Cerstve ovocie — jablka, hrusky, cernice, vinne hrozna, mandarinky; denne striedat
  • Listova zelenina — spenit, mangold, pupavove listy, brokolica; zdroj vitaminu A a vapnika
  • Klicene semena (proso, mungo, slnecnica) — zvysena biologicka hodnota, idealne v hniezdnom obdobi
  • Kukurica cukrova v mliecnej zrelosti — oblubeny zdroj sacharidov a karotenoidov
  • Vajecna zmes s morkvou — dolezity zdroj bielkovin pri odchove mladat
  • Sepiova kost a mineralny kamen — nevyhnutny zdroj vapnika, najma pre samice pred znaskou
  • Kvety jedlych rastlin (ibistek, sedmokraska) — v divocine tvoria az 15 % stravy, v zajati obohacuju jedalnicek

Zakázané potraviny

  • Avokado — obsahuje persin, smrtelne toxicky pre vsetkych papagajov
  • Cokolada a kakao — teobromin sposobuje srdcove arytmie a smrt aj v malom mnozstve
  • Cibula a cesnak — tiosulfaty poskodzuju cervene krvinky, sposobuju hemolyticku anemiu
  • Jadierka jablik, ceresni, marhul — obsahuju amygdalin, ktory sa stiepi na kyanovodik
  • Sol a slane pochutky — oblicky vtakov nedokazu spracovat nadbytok sodika
  • Kofeinove napoje (kava, caj, energeticke napoje) — kofein sposobuje tachykardiu
  • Alkohol — extremne rychla metabolizacia, poskodzuje pecen a mozog
  • Slnecnicove semienka ako zaklad — prilis tucne, sposobia obezitu a tukovku pecene
Tip od odborníka Forpus modrokridly je v divocine sezonne plodozravy — v obdobi dazdov preferuje masite plody (Cecropia, Ficus), v suchom obdobi prechadza na semena trav a byliny. V zajati je dolezite obmedzit tucne semena na minimum a zakladom stravy urobit kvalitnu peletu doplnenu cerstvym ovocim, zeleninou a kvetmi. Forpusy maju velmi rychly metabolizmus — nikdy by nemali byt bez jedla dlhsie ako 4-6 hodin. Na rozdiel od vacsich papagajov potrebuju pomerne viac potravy vzhladom k telesnej hmotnosti.

Správanie a komunikácia

2 Hlučnosť 3 Priľnavosť 4 Aktivita 1 Reč 2 Zriedkavosť 2.4
2/5 Tichý Hlučný
Hlučnosť
Tichy papagaj — vydava jemne stitebotanie a kratke pipatko. V porovnani s vacsimi papagajmi je hlas maly a nevtieravy, susedia ho v byte prakticky nepocu.
3/5 Nezávislý Priľnavý
Priľnavosť
Rucne odchovane mlada je privrzene k majitelovi — rado sedi na ramene a necha sa skrabat na hlave. Parovo chovane jedince su menej mazlave, no stale priattelske a zvedave.
4/5 Pokojný Aktívny
Aktivita
Napriek malej velkosti je mimoriadne aktivny — neustale skuma, lezie, lieta. Vyzaduje denne volne lietanie mimo klietky minimalne 2-3 hodiny. V divocine sa zdrzuje v krdeloch az 50 jedincov.
1/5 Žiadna Výborná
Reč
Nepatri medzi hovoriace druhy. Niektore rucne odchovane jedince sa naucia jednoduchy zvuk ci kratke slovo, ale rec systematicky nenapodobnuje.

Hlasový prejav a reč

2/5 hlasitosť

Forpus modrokridly patri medzi tichsie papagaje. Jeho hlas je jemny a stitebotavy, pripomina skor kanarka nez typickeho papagaja. Hlasnejsie sa ozyva rano po prebudeni, pri vzruseni a ked nevidi spolocnika. Pre susedov v panelakovom byte je prakticky nepocutelny.

Dokáže hovoriť? Nepatri medzi hovoriace druhy. Niektore rucne odchovane jedince sa naucia jednoduche slovo alebo kratky zvuk, ale rec systematicky nenapodobnuje. Sila forpusa je v jeho osobnosti a interakcii, nie v reci.

Typické zvuky

  • Jemne stitebotanie — bezna komunikacia v pare alebo krdeliku
  • Kratke tiche pipatko — kontaktny hlas, ked nevidi spolocnika alebo majitela
  • Rychle opakovane cipkanie — vzrusenie, hra alebo objavovanie
  • Ostrejsie pistknutie — varovanie pred nebezpecenstvom ci uleknutie
  • Tiche mumlanie — spokojnost, odpoccinok, casto pri sedeni na ramene

Sezónny kalendár

Jan Feb Mar Apr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec ROČNÝ cyklus
Hniezdenie (maj-aug)
Odchov mladat (jun-okt)
Pelichanie (okt-dec)

Populačný trend

1500k 1125k 750k 375k 0 1500k 1300k 1100k 1000k 950k 1990 2000 2010 2020 2025

Populacia Forpusa modrokridleho je stabilna. Je to pomerne rozsireny druh v Juznej Amerike — vyskytuje sa od juhovychodnej Kolumbie cez Braziliu, Boliviu a Paraguaj az po severnu Argentinu. Hlavnou hrozbou je strata biotopu v dosledku odlesovania, no druh sa dobre adaptuje aj na sekundarne biotopy a obrabanu podu.

~950 000
Odhadovana populacia
Stabilna
Trend populacie
LC
IUCN status
CITES II
CITES zaradenie

Vhodný pre teba?

Skúsenosť Zaciatocnik
Priestor Klietka min. 60 x 40 x 40 cm pre jedneho jedinca, lepsie vacsia. Pre par idealne 80 x 50 x 60 cm. Denne volne lietanie je nevyhnutne — forpus potrebuje priestor na lietanie napriek malej velkosti.
Deti v domácnosti Vhodny pre rodiny s pokojnymi starsimi detmi (8+). Pre male deti nie je idealny — forpus ma silny zobak a moze bolestivo stipnut, ak sa citi ohrozeny.
Hlučnosť Vyborny do bytov a panelakov — je to jeden z najtichsich papagajov. Susedia ho prakticky nepocu, hluk je porovnatelny s kanarikom.
Verdikt odborníka Forpus modrokridly je vyborny papagaj pre zacinatocnikov aj pokrocilych chovatelov. S dlzkou 12 cm a hmotnostou okolo 28 g je jednym z najmenssich bezne chovanych papagajov. Napriek malej velkosti ma osobnost velkeho papagaja — je odvazny, zvedavy a energicky. V divocine sa zdrzuje v krdeloch az 50 jedincov, co svedci o jeho silnej socialnej povahe. Je to jeden z mala papagajov, ktori su skutocne vhodni do bytu vdaka minimalnemu hluku. V porovnani s forpusom sivokridlym je o nieco menej teritorialny. Ma 5 uznanych poddruhov rozsirenych po celej vychodonej a strednej Juznej Amerike.

Prostredie a požiadavky

Priestor
Klietka min. 60 x 40 x 40 cm + denne volne lietanie
Aktivny letec, potrebuje volny let 2-3 hod. denne
Teplota
18-28 °C
Tropicky druh, nemoze zit vonku v stredoeuropskej zime
Vlhkost
50-70 %
Pochaza z roznych biotopov — cerrado, caatinga, pobrezzne lesy; oceni rosenie
Svetlo
10-12 hodin svetla denne
Dostatok prirodzeneho svetla je dolezity, UV lampa odporucana
Hniezdenie
Budka 15 x 15 x 15 cm
Hniezdi v dutinach stromov v divocine, vybrana dutina strapkami dreva
Spolocnost
Parovy alebo jednotlivec
Moze byt chovany sam ak ma dostatocnu pozornost majitela; v prirode vysoko socialny

Rozmnožovací cyklus

Znaaska
3-7 vajicok

Samicka znasa 3-7 bielych vajicok v intervaloch 1-2 dni. V divocine hniezdi v dutinach stromov, casto v suchsich zalesnsenych biotopoch.

Inkubacia
21 dni

Inkubuje vyhradne samicka. Samec ju pocas inkubacie krmi a strazi okolie hniezda.

Liahnutie
Den 21

Mladata sa liahnu sliepe a nahe. Prvy paperie sa objavi po 10-14 dnoch.

Mlada v hniezde
5 tyzdnov (35 dni)

Mladata opustaju hniezdo vo veku priblizne 35 dni, este niekolko dni su dokrmovane oboma rodicmi.

Osamostatnenie
6-8 tyzdnov

Uplne samostatne zacinu byt vo veku 6-8 tyzdnov. Pohlavna dospelost nastupuje v 8-12 mesiacoch.

Ochočenie a kontakt

Stredne narocne Trvanie: 2-4 tyzdne

Forpus modrokridly je o nieco plachejsi nez forpus sivokridly ci vrabci, ale pri trpezlivom pristupe sa dobre ochoci. Rucne odchovane mlada je casto uz pri prevzati privrzene k ludom. Rodicovsky odchov vyzaduje viac casu a trpezlivosti, ale je zvladnutelny.

1
Adaptacia

Prvych 3-5 dni nechajte vtaka v pokoji v klietke. Hovorte na neho tichym hlasom, nechajte ho zvyknut si na zvuky domacnosti. Klietku umiestnite do obyvacky.

2
Ruka v klietke

Ponukajte proso v klase z dlane. Nepohybujte rukou — nechajte forpusa prist sam. Zvycajne do 5-7 dni zacne brat jedlo z ruky.

3
Sadnutie na prst

Ked berie jedlo z ruky, prilozte prst k hrudniku a povedzte "hop". Forpusy sa toto naucia pomerne rychlo — casto do 2-3 dni.

4
Volne lietanie

Otvorte klietku v bezpecnej miestnosti (zatvorene okna, zakryte zrkadla, ziadne ventilatory). Forpus sa rad vracia na rameno majitela. Dohliaddajte na neho kvoli malej velkosti — riziko nehody je vysssie.

Cena a kde kúpiť

40 - 120 EUR

Cena za rucne odchovane mlada v SR/CZ (2024-2026). Rodicovsky odchov je lacnejsi (20-60 EUR). Forpus modrokridly je v europskych chovoch menej rozsireny nez forpus sivokridly ci vrabci, preto moze byt cena mierne vyssia a dostupnost nizssia.

Specializovani chovatelia Najlepsia volba — zdravsie vtaky, odborne poradenstvo, moznost vidiet rodicov a podmienky chovu
Vtacie burzy Nizsia cena, ale overujte CITES kruzky a zdravotny stav; pytajte sa na vek a sposob odchovu
Chovatelske skupiny Facebook skupiny (Papagaje SK/CZ, Forpusy a male papagaje) — priamy kontakt s chovatelmi
Zverimex Velmi zriedkavy — forpus modrokridly sa v beznych obchodoch takmer nevyskytuje, hladajte u specializovanych chovatelov
Na čo si dať pozor Forpus modrokridly je v SR a CZ menej rozsireny nez forpus sivokridly ci vrabci — budete ho musiet hladat u specializovanych chovatelov alebo na vtacich burzach. Ak chcete ochoceneho spolocnika, investujte do rucne odchovaneho mladata. Zdravy vtak ma leskle perie, ciste nozdry, jasne oci a je zvedavo aktivny. Vyhnite sa vtakom s nafuknutym perim, zalepenymi ocami alebo apatiou. Vzdy vyzadujte CITES doklady a overeny kruzok.

Porovnanie s podobnými druhmi

POROVNANIE DĹŽKY (cm) Forpus modrokridly 12 cm Forpus sivokridly 12-13 cm Forpus vrabci 12 cm Korela chocholata 30-33 cm
Forpus modrokridly Forpus sivokridly Forpus vrabci Korela chocholata
Dĺžka12 cm12-13 cm12 cm30-33 cm
Váha~28 g28-36 g20-28 g80-120 g
Dožitie10-20 r.15-25 r.15-25 r.15-25 r.
Hlučnosť●●○○○●●○○○●●○○○●●●○○
Stav IUCN40-120 EUR40-120 EUR30-100 EUR30-80 EUR
PovahaTichy, aktivny, zvedavyOdvazny, teritorialny, tichySpolocensky, tichy, hravyPriatelska, maznava, piskava
AreálMenej bezny — hladajte u specializovanych chovatelovBezny — najcastejsi forpus v SR/CZMenej bezny — dostupny u specializovanych chovatelovVelmi bezna — jeden z najpopularnejsich

Choroby a prevencia

PBFD (zobakova choroba)
vysoká

Príznaky: Vypadavanie peria, deformacie zobaku a pazurov, strata hmotnosti

Nevyliecitelne virusove ochorenie. Prevencia: testovanie novych vtakov pred zaradenim do chovu. U forpusov relativne zriedkave, ale fatalne.

Megabakteria (AGY)
vysoká

Príznaky: Chudnutie pri normalnej chuti do jedla, nestravene zrna v truse, zvracanie

Kvasinkove ochorenie zaludka. Liecba: antimykotika (amfotericin B). U forpusov castejsie ako u vacsich papagajov kvoli rychlemu metabolizmu.

Psitakoza (chlamydioza)
vysoká

Príznaky: Vytok z oci a nosa, hnacka, nafuknute perie, ospanlivost

Prenosne na cloveka! Liecitelne antibiotikami (doxycyklin). Povinne hlasenie veterinarovi.

Tukova degeneracia pecene
stredná

Príznaky: Obezita, zltnutie kridiel, apatia, nadvaha

Najcastejsia choroba z nespravnej stravy — prilis vela tucnych semienok (slnecnica). Prevencia: kvalitna peleta ako zaklad, obmedzit tucne semena na minimum.

Vytrhavanie peria
stredná

Príznaky: Hole miesta na hrudi a chrbte, krvave perie

Najcastejsia pricina u forpusov: nuda, nedostatok socialneho kontaktu a malo letu. Riesenie: viac interakcie, foraging hracky, pravidelny volny let.

Roztoce (Knemidokoptes)
nízka

Príznaky: Supiny a krusty na zobaku a nohach

Lahko liecitelne ivermektinom. Prevencia: hygiena klietky a pravidelna kontrola zobaku.

Prevencia Preventivna veterinarna prehliadka 1x rocne je zaklad zdraveho chovu. U forpusov je najcastejsim problemom tukova pecen zo slnecnicovej diiety a respiracne infekcie z prievanu. Novy vtak by mal ist k vtaciemu veterinarovi do 48 hodin od kupy. Forpusy maju velmi rychly metabolizmus — kazda zmena v spravani (nafuknute perie, apatia, strata chuti) moze signalizovat vazny problem a vyzaduje okamzitu reakciu.

Zaujímavosti

1

Forpus modrokridly ma az 5 uznanych poddruhov rozsirenych po Juznej Amerike — od juhovychodnej Kolumbie cez Braziliu, Boliviu a Paraguaj az po severnu Argentinu.

2

Latinsky nazov "xanthopterygius" pochadza z greckych slov xanthos (zlty) a pterygion (kridlo) — odkazuje na zltkaste odtiene na kridlach, hoci dominantna je modra farba u samcov.

3

V divocine tvori krdle az 50 jedincov, ktore sa zhromazduju pri plodiacich stromoch Cecropia a Ficus — co je pre forpusy neobvykle velke zoskupenie.

4

Obyvaju rozmanite biotopy — od suchych cerrado a caatinga az po vlhke pobrezzne lesy, co svedci o ich vynikajucej adaptabilite.

5

Na rozdiel od vacsiny papagajov sa v divocine casto krmi pri vodnych plochach, ako zistili vedci v juhovychodnej Brazilii v studii z roku 2024.

6

V zajati sa doziva 10-20 rokov, co je pre jeho velkost (12 cm) pomerne dlhy vek — vacsina podobne malych vtakov zije len 5-8 rokov.

Taxonomická klasifikácia

Risa Animalia
Kmen Chordata
Trieda Aves
Rad Psittaciformes
Celad Psittacidae
Rod Forpus
Druh F. xanthopterygius

? Často kladené otázky

Ano, je to jeden z vhodnych malych papagajov pre zacinatocnikov. Je tichy, maly a inteligentny. Jediny narok je denne volne lietanie, kvalitna strava na baze pelety a dostatocna socialna interakcia. Je o nieco plachejsi nez forpus sivokridly, ale pri trpezlivom pristupe sa dobre ochoci.

Vo vseobecnosti nie. Niektore rucne odchovane jedince sa naucia jednoduche slovo ci zvuk, ale rec systematicky nenapodobnuje. Jeho sila je v osobnosti, interakcii a hravosti, nie v reci.

Forpus modrokridly (F. xanthopterygius) je podobnej velkosti ako sivokridly (F. coelestis), ale lisi sa sfarbenim — samec ma kobaltovo modre krovky a kostrcc namiesto modro-siveho odtiena u sivokridleho. V chovoch je modrokridly menej rozsireny a o nieco plachejsi. Oba su vyborne volby pre tichych papagajov do bytu.

Ano, forpus modrokridly moze byt chovany ako jednotlivec — ak mu venujete dostatok casu (min. 2-3 hodiny denne). Ak nemate cas na pravidelnu interakciu, zvazite chovanie v pare alebo malej skupinke.

Rucne odchovane mlada stoji priblizne 40-120 EUR, rodicovsky odchov 20-60 EUR. Je menej rozsireny v europskych chovoch nez forpus sivokridly, preto moze byt dostupnost nizssia — hladajte u specializovanych chovatelov a na vtacich burzach.

Samec ma na letkach a kostrci kobaltovo modre sfarbenie, ktore je vyrazne a nezamenitelne. Samicka je cisto zelena, v dospelosti ma celo a lica zeleno-zlte. Pohlavny dimorfizmus je viditelny uz po prvom preparovani.

 Mapa výskytu

Forpus xanthopterygius - mapa vyskytu
Krajina pôvodu: Argentína, Brazília, Equádor, Bolívia, Kolumbia.

 Videá

Video

 Cudzie názvy

Anglicky:,   Blue-winged, Large-billed or Turquoise-winged Parrotlet, Cesky:,   papoušíček modrokřídlý, Nemecky:,   Blauflügel-Sperlingspapagei, Dánsky:,   Blårygget Spurvepapegøje, Španielsky:,   Cotorrita Aliazul, Fínsky:,   viheraranen, Francúzsky:,   Toui de Spix, T. à gros bec ou T. de Spengel, Taliansky:,   Pappagallino aliblu, Japonsky:,   hashibutorurihashiinko, Japonsky:,   ハシブトルリハシインコ, Holandsky:,   Spix' Muspapegaai, Nórsky:,   Grønnbrillet Spurvepapegøye, Polsky:,   wróbliczka niebieskoskrzydla, Portugalsky:,   Tuim, Portugalsky (Brazília):,   Tuim, Rusky:,   Синекрылый воробьиный попугайчик, Slovensky:,   papagájik modrokrídly, Švédsky:,   blåvingad sparvpapegoja, Cínsky:,   蓝翅鹦哥