Forpus Sclaterov - Forpus modestus

Forpus

Forpus Sclaterov

Forpus modestus

Dĺžka 12,5 cm
Váha Pravdepodobne 30-35 gramov
Dožitie 25 rokov

Opis druhu

Opis druhu:
Samec sfarbený na tmavozeleno. Smaragdovo zelené čelo a tvár. Fialovo modrá spodná časť chrbta a zadok. Purpurovo modré primárne a sekundárne kryty a sekundárne perie Vonkajšie tkaniny vnútorného primárneho peria purpurovo modré v základoch. Horná čeľusť tmavošedá s farebnou základňou. Oči hnedé. Samica ako samec len modrá značka nahradená zelenou farbou. Zeleno žlté čelo.
Dĺžka:
12,5 cm
Váha:
Pravdepodobne 30-35 gramov
Vek dožitia:
25 rokov
Opis mladých jedincov :
Všeobecne jemnenejšie sfarbení ako dospelí.
Poddruhy:
Forpus modestus modestus,
Forpus modestus eidos

Chov v zajatí:
Prakticky neznámy
Minimálna dĺžka voliéry:
2,1 m alebo vnútorná voliéra 1,8 m
Hniezdna búdka:
15 cm x 15 cm x 15 cm.
Minimálna požadovaná teplota pre chov:
15 0C
Veľkosť krúžku:
4 mm

Čas párenia:
júl
Veľkosť znášky:
Pravdepodobne 3-6 vajec
Doba inkubácie:
22 dní
Čas do opustenia hniezda:
5-6 týždňov
Hmotnosť pri narodení:
Nie je k dispozícií
Čas do dosiahnutia pohlavnej dospelosti:
Nie je k dispozícií

Biotop:
Nájdené až do výšky 1000 m.n.m. v nížinnom tropickom dažďovom pralese, okraji lesa, pobrežný raste, sekundárnych biotopoch a na savanách.
Spôsob života:
Nájdené v kŕdľoch 100 alebo viac jedincov mimo obdobia rozmnožovania. Hniezda v dutinách stromov. Nápadité pri pohybe medzi listami.
Stav ohrozenia:
Veľkosť populácie je neznámy ale stabilný.
CITES medzinárodný:
Dodatok II
CITES EU:
CITES B

🔊
Hlučnosť
2/5
🤝
Priľnavosť
2/5
Aktivita
4/5
🗣️
Reč
1/5
💎
Zriedkavosť
4/5

Výživa

Odporúčané potraviny

  • Kvalitna peleta pre male papagaje (Harrison's, Roudybush, ZuPreem Natural XS) — zaklad jedalnicka (60-70 %)
  • Proso v klasoch — oblubena pochutkova odmena, idealna na foraging a trening
  • Semena trav (kanarikove semeno, lnicka, negeda) — doplnok, nie zaklad stravy
  • Tropicke ovocie — papaja, mango, banan, figa — priblizuje sa prirodzenej strave v amazonsokm pralese
  • Listova zelenina — spenit, mangold, pupavove listy, brokolica; zdroj vitaminu A a vapnika
  • Klicene semena (proso, mungo, slnecnica) — zvysena biologicka hodnota, vhodne v hniezdnom obdobi
  • Cerstve bobule — cernice, maliny, cucoriedky — v divocine su bobule dolezitou zlozkou stravy
  • Vajecna zmes s morkvovou struhankou — esencialny zdroj bielkovin pri odchove mladat
  • Sepiova kost a mineralny kamen — nevyhnutny zdroj vapnika, najma pre samice pred znaskou
  • Cerstve vetocky ovocnych stromov (jablone, hrusky) — ohryzavanie je dolezite pre zobak a psychicku pohodu

Zakázané potraviny

  • Avokado — obsahuje persin, smrtelne toxicky pre vsetkych papagajov
  • Cokolada a kakao — teobromin sposobuje srdcove arytmie a smrt aj v malom mnozstve
  • Cibula a cesnak — tiosulfaty poskodzuju cervene krvinky, sposobuju hemolyticku anemiu
  • Jadierka jablik, ceresni, marhul — obsahuju amygdalin, ktory sa stiepi na kyanovodík
  • Sol a slane pochutky — oblicky vtakov nedokazu spracovat nadbytok sodika
  • Kofeinove napoje (kava, caj, energeticke napoje) — kofein sposobuje tachykardiu
  • Alkohol — extremne rychla metabolizacia, poskodzuje pecen a mozog
  • Slnecnicove semienka ako zaklad — prilis tucne, sposobia obezitu a tukovku pecene
Tip od odborníka Forpus Sclaterov pochaza z nizinych tropickych dazdovych pralesov Amazonskej panvy, kde sa zivi semenami trav, bobulami, drobnymi plodmi a kvetmi. V zajati je dolezite obmedziit tucne semena na minimum a zakladom stravy urobit kvalitnu peletu doplnenu cerstvym ovocim a zeleninou. Ako tropicky druh oceni vyssi podiel cerstveho ovocia (20-30 %) nez suchoilove forpusy. Forpusy maju velmi rychly metabolizmus — nikdy by nemali byt bez jedla dlhsie ako 4-6 hodin.

Správanie a komunikácia

2 Hlučnosť 2 Priľnavosť 4 Aktivita 1 Reč 4 Zriedkavosť 2.6
2/5 Tichý Hlučný
Hlučnosť
Tichy papagaj — vydava jemne stitebotanie a tiche piskatko. V porovnani s inymi forpusmi je o nieco tichsi, pretoze pochaza z husteho pralesa, kde nema potrebu hlasnych volani na dlhe vzdialenosti.
2/5 Nezávislý Priľnavý
Priľnavosť
Spociatku plachejsi a zdrzanlivejsi nez beznejsie druhy forpusov. Po ziskani dovery toleruje manipulaciu, ale aktivne mazlenie nevyhladava tak intenzivne ako F. coelestis.
4/5 Pokojný Aktívny
Aktivita
Napriek malej velkosti je mimoriadne aktivny — neustale skuma, lezie a lieta. V divocine sa pohybuje v krddloch az 100 jedincov, co naznacuje vysoku socialnu aktivitu.
1/5 Žiadna Výborná
Reč
Nepatri medzi hovoriace druhy. Ojedinele sa rucne odchovane mlada nauci jednoduchy zvuk alebo kratke piskatko, ale rec systematicky nenapodobnuje.

Hlasový prejav a reč

1/5 hlasitosť

Forpus Sclaterov patri medzi najtichsie papagaje. Jeho hlas je jemny a nenapada — v hustom amazonskom pralese komunikuje tichymi kontaktnymi zvukmi, pretoze hlasne volanie by pritiahlo predatorov. V zajati je pre susedov prakticky nepocutelny.

Dokáže hovoriť? Nepatri medzi hovoriace druhy. Schopnost napoodobnovat rec je u forpusov vseobecne minimalna. Ak hladate hovoriaceho papagaja, zvazite zaka siveho, alexandru alebo amazonana.

Typické zvuky

  • Jemne stitebotanie — bezna komunikacia v pare alebo v krddli
  • Kratke tiche pipatko — kontaktny hlas, ked nevidi partnera
  • Rychle opakovanee cipkanie — vzrusenie alebo upozornenie na jedlo
  • Ostrejsie pistknutie — varovanie pred nebezpecenstvom
  • Tiche mumlanie — spokojnost, odpoccinok

Vhodný pre teba?

Skúsenosť Pokrocily
Priestor Klietka min. 60 x 40 x 40 cm pre jedneho jedinca, lepsie vacsia. Voliera 2,1 m dlha alebo vnutorna 1,8 m. Denne volne lietanie je nevyhnutne.
Deti v domácnosti Vhodny pre rodiny s pokojnymi starsimi detmi (10+). Forpus Sclaterov je plachejsi nez beznejsie druhy a vyzaduje trpezlivy pristup. Pre male deti nie je idealny.
Hlučnosť Vyborny do bytov a panelakov — patri medzi najtichsie papagaje. Susedia ho prakticky nepocu.
Verdikt odborníka Forpus Sclaterov je vzacny a menej znamy druh forpusa, ktory je v chove prakticky neznamy. Na rozdiel od bezneho forpusa sivokridleho (F. coelestis) sa tento druh vyskytuje v obchode len velmi zriedkavo. Je to tichy, maly a zaujmavy papagaj, ale jeho chovatelska narocnost je vyssia kvoli obmedzenym skusenostiam s chovom v zajati. Odporucame ho skor skusenejsim chovatelom, ktori maju skusenosti s inymi forpusmi a su pripraveni na mozne komplikacie pri rozmnozovani.

Prostredie a požiadavky

Priestor
Voliera min. 2,1 m + denne volne lietanie
Aktivny letec, potrebuje volny let 2-3 hod. denne
Teplota
20-28 °C
Tropicky druh z nizinych pralesov, min. teplota 15 °C
Vlhkost
50-70 %
Pochaza z vlhkych tropickych pralesov, vyzaduje vyssiu vlhkost
Svetlo
10-12 hodin svetla denne
Dostatok prirodzeneho svetla, UV lampa odporucana
Hniezdenie
Budka 15 x 15 x 15 cm
Hniezdi v dutinach stromov v nizinych pralesoch
Spolocnost
Parovy alebo v skupine
V divocine zije v krddloch 100+, v zajati lepsie chovaat par

Rozmnožovací cyklus

Znaaska
3-6 vajicok

Samicka znasa 3-6 bielych vajicok. Cas parenia je juli — v oblasti povodu suvisí s obdobim dazdov.

Inkubacia
22 dni

Inkubuje vyhradne samicka. Samec ju pocas inkubacie krmi a strazí hniezdo.

Liahnutie
Den 22

Mladata sa liahnu sliepe a nahe. Prvy paperie sa objavi po 10-14 dnoch.

Mlada v hniezde
5-6 tyzdnov

Mladata opustaju hniezdo vo veku 5-6 tyzdnov. Este niekolko dni su dokrmovane rodicmi.

Osamostatnenie
7-9 tyzdnov

Uplne samostatne zacinu byt vo veku 7-9 tyzdnov. Pohlavna dospelost nastupuje v 10-14 mesiacoch.

Ochočenie a kontakt

Narocne Trvanie: 4-10 tyzdnov

Forpus Sclaterov je plachejsi nez beznejsie druhy forpusov. V divocine zije v hustych pralesoch a je prirodzene ostrazitejsi. Rucne odchovane mlada sa ochoci vyrazne rychlejsie, ale rodicovsky odchov vyzaduje znacnu trpezlivost. Vzhladom na vzacnost tohto druhu je rucny odchov malo bezny.

1
Adaptacia

Prvych 5-7 dni nechajte vtaka v pokoji v klietke. Hovorte na neho tichym hlasom, nechajte ho zvyknut si na zvuky domacnosti. Neponachajte.

2
Ruka v klietke

Ponukajte proso v klase alebo kus tropickeho ovocia z dlane. Nepohybujte rukou — nechajte forpusa prist sam. Moze to trvat 1-2 tyzdne.

3
Sadnutie na prst

Ked berie jedlo z ruky, prilozte prst k hrudniku a povedzte "hop". Budte trpezlivy — tento druh potrebuje viac casu nez F. coelestis.

4
Volne lietanie

Otvorte klietku v bezpecnej miestnosti (zatvorene okna, zakryte zrkadla). Nechajte ho vratit sa sam do klietky — nelapajte ho.

Cena a kde kúpiť

150 - 400 EUR

Forpus Sclaterov je velmi vzacny v obchode. Cena je orientacna a zalezi od dostupnosti — v SR/CZ sa prakticky nevyskytuje. Obcas ho ponukaju specializovani chovatelia v Nemecku, Holandsku alebo Belgicku. Importy z Juznej Ameriky su regulovane CITES II.

Specializovani chovatelia v zahranici Takmer jedina moznost — hladajte u nemeckych a holandskych chovatelov forpusov, ktori sa specializuju na vzacnejsie druhy
Vtacie burzy (medzinarodne) Zriedkavo na vacsich europskych burzach (napr. Zwolle, Karl-Anton). Overujte CITES dokumenty.
Chovatelske skupiny Medzinarodne skupiny na Facebooku (European Forpus Breeders) — priamy kontakt s chovatelmi
Zverimex Prakticky nedostupny v beznych obchodoch — tento druh sa v zverimexoch nevyskytuje
Na čo si dať pozor Forpus Sclaterov je jeden z najvzacnejsich forpusov v zajati. Na Slovensku a v Cesku ho prakticky nikto nechova. Ak mate zaujem, pripravte sa na dlhsie hladanie a kontaktujte medzinarodnych chovatelov. Vyzadujte CITES certifikat (Dodatok II/B) a overeny kruzok. Zvazite, ci by pre vas nebol vhodnejsi bezne dostupny F. coelestis (sivokridly), ktory ma podobne vlastnosti a je ovelea lahsie ziskatelny.

Porovnanie s podobnými druhmi

POROVNANIE DĹŽKY (cm) Forpus Sclaterov 12,5 cm Forpus sivokridly 12-13 cm Forpus vrabci 12-13 cm Andulka vlnkovana 18-20 cm
Forpus Sclaterov Forpus sivokridly Forpus vrabci Andulka vlnkovana
Dĺžka12,5 cm12-13 cm12-13 cm18-20 cm
Váha30-35 g28-36 g23-30 g30-40 g
Dožitie20-25 r.15-25 r.15-20 r.5-10 r.
Hlučnosť●●○○○●●○○○●●○○○●●●○○
Stav IUCN150-400 EUR40-120 EUR60-150 EUR10-25 EUR
PovahaPlachy, tichy, vzacnyOdvazny, teritorialny, tichyMaly, tichy, aktivnyHrava, spolocenska, stebotava
AreálVelmi vzacny — v SR/CZ prakticky nedostupnyBezny — najcastejsi forpus v SR/CZMenej bezny — obcas u specializovanych chovatelovVelmi bezna — najpopularnejsi papagaj

Choroby a prevencia

PBFD (zobakova choroba)
vysoká

Príznaky: Vypadavanie peria, deformacie zobaku a pazurov, strata hmotnosti

Nevyliecitelne virusove ochorenie. Prevencia: testovanie novych vtakov pred zaradenim do chovu. U forpusov relativne zriedkave.

Megabakteria (AGY)
vysoká

Príznaky: Chudnutie pri normalnej chuti do jedla, nestravene zrna v truse, zvracanie

Kvasinkove ochorenie zaludka. Liiecba: antimykotika (amfotericin B). U malych papagajov vrátane forpusov je toto ochorenie relativne caste.

Psitakoza (chlamydioza)
vysoká

Príznaky: Vytok z oci a nosa, hnacka, nafuknute perie, ospanlivost

Prenosne na cloveka! Liecitelne antibiotikami (doxycyklin). Povinne hlasenie veterinarovi. Zvysene riziko u importovanych vtakov.

Aspergiloza
vysoká

Príznaky: Tazke dychanie, vytok z nosa, strata chuti do jedla, apatia

Plesnova infekcia dychacich ciest. Forpus Sclaterov pochaza z vlhkeho prostredia, ale v zajati moze trpiet pri nespravnej vlhkosti a nedostatocnom vetrani.

Tukova degeneracia pecene
stredná

Príznaky: Obezita, zltnutie kridiel, apatia, nadvaha

Najcastejsia choroba z nespravnej stravy — prilis vela tucnych semienok. Prevencia: kvalitna peleta ako zaklad stravy.

Roztoce (Knemidokoptes)
nízka

Príznaky: Supiny a krusty na zobaku a nohach

Lahko liecitelne ivermektinom. Prevencia: hygiena klietky a pravidlena kontrola zobaku.

Prevencia Preventivna veterinarna prehliadka 1x rocne je zaklad zdraveho chovu. U forpusov je najcastejsim problemom tukova pecen zo stravvy bohatej na slnecnicove semienka — preto je dolezite prejst na peletu. Novy vtak by mal ist k vtaciemu veterinarovi do 48 hodin od kupy. Pri importovanom vtakovi je karantena 30-45 dni nevyhnutna.

Zaujímavosti

1

Forpus Sclaterov bol pomenowany podla anglickeho zoológa Philipa Lutieyho Sclatera (1829-1913), ktory popisal mnozstvo juznoamerickych vtacich druhov.

2

V divocine sa zdruzuje do obrovskych krddlov az 100 a viac jedincov mimo obdobia rozmnozovania — to je jeden z najvacsich krddlov spomedzi vsetkych forpusov.

3

Je to jeden z najmenej prebadanych forpusov — vedeckych studii o jeho biologii v divocine existuje minimum, vacsina poznatkov pochaza z terennnych pozorovani.

4

Vyskytuje sa v obrovskom areali napriec celou Amazonskou panvou — od Kolumbie az po Braziliu, ale nikde nie je hojny.

5

Ma dva poddruhy: Forpus modestus modestus (nominatna forma) a Forpus modestus eidos, ktore sa lisia jemnymi odtienmi sfarbenia.

6

Napriek malej velkosti (12,5 cm) sa v zajati moze dozit az 25 rokov, co je pre jeho velkost mimoriadne dlhy vek.

? Často kladené otázky

Skor nie. Tento druh je v zajati velmi vzacny a skusenosti s jeho chovom su obmedzene. Odporucame ho skusenejsim chovatelom. Pre zacinatocnikov je lepsou volbou forpus sivokridly (F. coelestis), ktory je bezne dostupny a lepsie prebadany.

Na Slovensku a v Cesku sa tento druh prakticky nechova. Jedinou realnou moznostou je kontaktovat specializovanych chovatelov v zahranici (Nemecko, Holandsko, Belgicko) alebo hladat na medzinarodnych vtacich burzach.

Forpus Sclaterov je tmavozelensy s fialovo-modrymi znakmi na chrbte a kridlach, zatial co F. coelestis je svetlejsi so zivymi modrymi znakmi. Sclaterov forpus je plachejsi, vzacnejsi a pochaza z vlhkych amazonskych pralesov, nie zo suchych oblasti.

Orientacne 150-400 EUR, ale cena silne zavisi od dostupnosti. V Europe je velmi vzacny. Bezny forpus sivokridly stoji 40-120 EUR a je ovelea lahsie ziskatelny.

Nie. Rovnako ako ostatne forpusy, ani tento druh nepatri medzi hovoriace papagaje. Ojedinele sa nauci jednoduchy zvuk, ale rec nenapodobnuje.

Podla IUCN je klasifikovany ako Least Concern (najmenej ohrozeny). Populacia je stabilna, aj ked presny pocet jedincov nie je znamy. Je chraneny CITES Dodatok II, co reguluje medzinarodny obchod.

 Mapa výskytu

Forpus modestus - mapa vyskytu
Krajina pôvodu: Brazília, Kolumbia, Peru, Venezuela, Guayana.

 Videá

Video
Video

 Cudzie názvy

Anglicky:,   Dusky-billed Parrotlet, Cesky:,   papoušíček Sclaterův, Nemecky:,   Schwarzschnabel-Sperlingspapagei, Dánsky:,   Sortnæbbet Spurvepapegøje, Španielsky:,   Cotorrita de Sclater, Fínsky:,   amazonianaranen, Francúzsky:,   Toui de Sclater, Taliansky:,   Pappagallino beccoscuro, Japonsky:,   aohashirurihashiinko, Japonsky:,   アオハシルリハシインコ, Holandsky:,   Sclaters Muspapegaai, Nórsky:,   Amazonspurvepapegøye, Polsky:,   wróbliczka amazonska, Portugalsky:,   Tuim-de-bico-escuro, Portugalsky (Brazília):,   Tuim-de-bico-escuro, Rusky:,   Темноклювый воробьиный попугайчик, Slovensky:,   papagájik amazonský, Švédsky:,   Sclaters sparvpapegoja, Cínsky:,   乌嘴鹦哥