Forpus sivokrídly - Forpus coelestis

Forpus

Forpus sivokrídly

Forpus coelestis

Dĺžka 12,5 cm
Váha 33 gramov
Dožitie 25 rokov

Opis druhu

Opis druhu:
Celkovo je sfarbený na zeleno, na spodnej časti svetlejšieho tela, na zadných a horných častiach tmavších krídel. Samec má kostrč, spodné krídelné krovky i letky jasne modré. Obe pohlaví majú modrú stuhu za okom. Hlava je sfarbená žltavou zelene, zobák má rohovú farbu, behák je šedý, oko čierne.
Dĺžka:
12,5 cm
Váha:
33 gramov
Vek dožitia:
25 rokov.
Opis mladých jedincov :
Rovnako ako u dospelých samičiek ale viac častí zelených. Modro šedá na trupe a na nohe minimálna alebo chýbajúca.
Poddruhy:
nemá

Chov v zajatí:
Veľmi časté
Minimálna dĺžka voliéry:
2,1 m alebo vnútorná voliéra s minimálnou dĺžkou 1,8 m.
Hniezdna búdka:
15,2 cm x 15,2 cm x 15,2 cm.
Minimálna požadovaná teplota pre chov:
15 0C
Veľkosť krúžku:
4 až 4,5 mm

Čas párenia:
Január-máj
Veľkosť znášky:
4 až 6 vajíčok
Doba inkubácie:
18 dní
Čas do opustenia hniezda:
4-5 týždňov
Hmotnosť pri narodení:
n/a
Čas do dosiahnutia pohlavnej dospelosti:
n/a

Biotop:
Viditeľné až do 800 metrov v suchých zalesnených plochách, ako sú tŕnité kroviny, listnaté lesy, husté kaktusové kroviny, banánovými a mangovými plantážami, pobrežná vegetácia, zavlažované polia a záhrady. Tiež hlásené v pobrežných mangrovoch.
Spôsob života:
Hniezda v dutinách stromov, kaktusoch alebo vyčistené hniezda iných druhov vtákov.  Kŕmia sa v vegetácii a na zemi.
Stav ohrozenia:
Bez ohrozenia. Svetová populácia je neznáma ale stabilná. V súčasnosti nie sú žiadne hrozby.
CITES medzinárodný:
CITES II
CITES EU:
CITES B

🔊
Hlučnosť
2/5
🤝
Priľnavosť
3/5
Aktivita
4/5
🗣️
Reč
1/5
💎
Zriedkavosť
1/5

Výživa

40% 20% 15% 10% 10% STRAVA zloženie
Semena trav a bylin 40%
Bobule a drobne ovocie 20%
Plody kaktusov 15%
Plody tamarindu 10%
Listy a pupence 10%
Hmyz (ojedinele) 5%

Odporúčané potraviny

  • Kvalitna peleta pre male papagaje (Harrison's, Roudybush, ZuPreem Natural XS) — zaklad jedalnicka (60-70 %)
  • Proso v klasoch — oblubena pochutkova odmena, idealna na trening a foraging
  • Semena trav (kanarikove semeno, lnicka, negeda) — doplnok, nie zaklad stravy
  • Jablka, hrusky, vinne hrozna, cernice, cukiny — denne cerstve ovocie a zelenina
  • Listova zelenina — spenit, mangold, pupavy listy, brokolica; zdroj vitaminu A a vapnika
  • Klicene semena (proso, mungo, slnecnica) — zvysena biologicka hodnota, vhodne v hniezdnom obdobi
  • Varecna kukurica, varecna mrkvicka — oblubeny zdroj sacharidov
  • Vajecna zmes s morkvou — zdroj bielkovin pri odchove mladat
  • Sepiova kost a mineralny kamen — nevyhnutny zdroj vapnika
  • Cerstve vetocky ovocnych stromov (jablone, hrusky) — ohryzavanie je doleziite pre zuby a psychicku pohodu

Zakázané potraviny

  • Avokado — obsahuje persin, smrtelne toxicky pre vsetkych papagajov
  • Cokolada a kakao — teobromin sposobuje srdcove arytmie a smrt aj v malom mnozstve
  • Cibula a cesnak — tiosulfaty poskodzuju cervene krvinky, sposobuju hemolyticku anemiu
  • Jadierka jablik, ceresni, marhul — obsahuju amygdalin, ktory sa stiepi na kyanovodík
  • Sol a slane pochutky — oblicky vtakov nedokazu spracovat nadbytok sodika
  • Kofeinove napoje (kava, caj, energeticke napoje) — kofein sposobuje tachykardiu
  • Alkohol — extremne rychla metabolizacia, poskodzuje pecen a mozog
  • Slnecnicove semienka ako zaklad — prilis tucne, sposobia obezitu a tukovku pecene
Tip od odborníka Forpus sivokridly je v divocine prevazne zrnozravy — zivi sa semenami trav, bobulami, plodmi kaktusov a tamarindu. V zajati je dolezite obmedziit tucne semena (slnecnica, konope) na minimum a zakladom stravy urobit kvalitnu peletu doplnenu cerstvym ovocim a zeleninou. Na rozdiel od vacsich papagajov forpusy maju velmi rychly metabolizmus — nikdy by nemali byt bez jedla dlhsie ako 4-6 hodin.

Správanie a komunikácia

2 Hlučnosť 3 Priľnavosť 4 Aktivita 1 Reč 1 Zriedkavosť 2.2
2/5 Tichý Hlučný
Hlučnosť
Jeden z najtichsich papagajov vobec — vydava jemne stitebotanie a tiche piskatko. Nemá prenikavy hlas, susedia ho prakticky nepocu.
3/5 Nezávislý Priľnavý
Priľnavosť
Rucne odchovane mlada je velmi privrzene k majitelovi — rado sedi na ramene, necha sa skrabat na krku. Moze byt vsak teritorialne voci inym clenom domacnosti.
4/5 Pokojný Aktívny
Aktivita
Napriek malej velkosti je mimoriadne aktivny a energicky — neustale skuma, lezie, lieta. Vyzaduje denne volne lietanie mimo klietky minimalne 2-3 hodiny.
1/5 Žiadna Výborná
Reč
Nepatri medzi hovoriace druhy. Ojedinele sa rucne odchovane mlada nauci jednoduche slovo alebo kratky zvuk, ale rec systematicky nenapodobnuje.

Hlasový prejav a reč

1/5 hlasitosť

Forpus sivokridly patri medzi najtichsich papagajov vobec. Jeho hlas je jemny, stitebotavy — pripomina skor kanárika nez papagaja. Hlasnejsie sa ozyva len rano po prebudeni a pri vzruseni. Pre susedov v panelakovom byte je prakticky nepocutelny.

Dokáže hovoriť? Nepatri medzi hovoriace druhy. Niektore rucne odchovane jedince sa naucia jednoduche slovo (napr. svoje meno), ale systematicky rec nenapodobnuje. Sila forpusa je v jeho osobnosti a interakcii, nie v reci.

Typické zvuky

  • Jemne stitebotanie — bezna komunikacia, spokoojnost
  • Kratke tiche pipatko — kontaktny hlas, ked nevidi majitela
  • Rychle opakované cipkanie — vzrusenie alebo hra
  • Ostrejsie pistknutie — varovanie, teritorialne spravanie
  • Tiche mumlanie — usinama, odpoccinok na ramene

Sezónny kalendár

Jan Feb Mar Apr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec ROČNÝ cyklus
Hniezdenie (jan-maj)
Odchov mladat (feb-jun)
Pelichanie (jul-sep)

Populačný trend

500k 375k 250k 125k 0 500k 450k 400k 350k 300k 1990 2000 2010 2020 2025

Populacia Forpusa sivokridleho je stabilna az mierne klesajuca. Hlavnou hrozbou je strata biotopu — vysusovanie a premena suchych lesov na polnohospodarske plochy v zapadnom Ekvadore a severozapadnom Peru. Druh vsak vykazuje dobru adaptabilitu na zmeny prostredia.

~300 000
Odhadovana populacia
Stabilna
Trend populacie
LC
IUCN status
CITES II
CITES zaradenie

Vhodný pre teba?

Skúsenosť Zaciatocnik
Priestor Klietka min. 60 x 40 x 40 cm pre jedneho jedinca, lepsie vacsia. Denne volne lietanie je nevyhnutne — forpus potrebuje priestor na lietanie napriek malej velkosti.
Deti v domácnosti Vhodny pre rodiny s pokoojnymi starsimi detmi (8+). Pre male deti nie je idealny — forpus ma silny zobaok a moze bolestivo stipnut, ak sa citi ohrozeny.
Hlučnosť Vyborny do bytov a panelakov — je to jeden z najtichsich papagajov. Susedia ho prakticky nepocu, hluk je porovnatelny s kanárikom.
Verdikt odborníka Forpus sivokridly je idealny papagaj pre zacinatocnikov, ktori chcu maleho, ticheho a inteligentneho spolocnika. Napriek velkosti len 12-13 cm ma osobnost velkeho papagaja — je odvazny, zvdavy a hrdy. Je to jeden z mala papagajov, ktori su skutocne vhodni do bytu vdaka minimalnemu hluku. Dolezite je vediet, ze forpus moze byt teritorialny a agresivny voci inym vtakom — nikdy ho nekombinujte v klietke s inymi druhmi. Rucne odchovany jedinec je verny spolocnik na 15-25 rokov.

Prostredie a požiadavky

Priestor
Klietka min. 60 x 40 x 40 cm + denne volne lietanie
Aktivny letec, potrebuje volny let 2-3 hod. denne
Teplota
20-28 °C
Tropicky druh, nemoze zit vonku v stredoeuropskej zime
Vlhkost
40-60 %
Pochaza zo suchych oblasti, znasa nizsiu vlhkost
Svetlo
10-12 hodin svetla denne
Dostatok prirodzeneho svetla je dolezity, UV lampa odporucana
Hniezdenie
Budka 15 x 15 x 15 cm
Hniezdi v dutinach stromov a kaktusov
Spolocnost
Parovy alebo jednotlivec
Moze byt chovany sam, ak ma dostatocnu pozornost majitela

Rozmnožovací cyklus

Znaaska
4-6 vajicok

Samicka znasa 4-6 bielych vajicok v intervaloch 1-2 dni. Hniezdi v dutinach stromov, kaktusoch alebo v budkach.

Inkubacia
18-19 dni

Inkubuje vyhradne samicka. Samec ju pocas inkubacie krmi.

Liahnutie
Den 18-19

Mladata sa liahnu sliepe a nahe. Prvy paperie sa objavi po 10-14 dnoch.

Mlada v hniezde
4-5 tyzdnov

Mladata opustaju hniezdo vo veku 4-5 tyzdnov, este niekolko dni su dokrmovane rodicmi.

Osamostatnenie
6-8 tyzdnov

Uplne samostatne zacinu byt vo veku 6-8 tyzdnov. Pohlavna dospelosst nastupuje v 8-12 mesiacoch.

Ochočenie a kontakt

Lahke Trvanie: 1-3 tyzdne

Rucne odchovany forpus sivokridly je jeden z najlahsie ochocitelnych papagajov. Rucne odchovane mlada je casto uz pri prevzati privrzene k ludoom. Rodicovsky odchov vyzaduje viac trpezlivosti, ale aj ten je zvladnutelny pre zacinatocnika.

1
Adaptacia

Prvych 2-3 dní nechajte vtaka v pokoji v klietke. Hovorte na neho tichym hlasom, nechajte ho zvyknut si na zvuky domacnosti.

2
Ruka v klietke

Ponukajte proso v klase z dlane. Nepohybujte rukou — nechajte forpusa prist sam. Zvycajne do 3-5 dni zacne brat jedlo z ruky.

3
Sadnutie na prst

Ked berie jedlo z ruky, prilozte prst k hrudniku a povedzte "hop". Forpusy sa toto naucia velmi rychlo — casto uz prvy den.

4
Volne lietanie

Otvorte klietku v bezpecnej miestnosti (zatvorene okna, zakryte zrkadla). Forpus sa rad vracia na rameno majitela — to je jeho oblubene miesto.

Cena a kde kúpiť

40 - 120 EUR

Cena za rucne odchovane mlada v SR/CZ (2024-2026). Rodicovsky odchov je lacnejsi (20-60 EUR), ale vtaky su plachsie. Farebne mutacie (modra, zlta, fialova) su drahsie — 80-200 EUR. Forpus sivokridly je najdostupnejsi zo vsetkych forpusov.

Specializovani chovatelia Najlepsia volba — zdravsie vtaky, odborne poradenstvo, moznost vidiet rodicov a podmienky chovu
Vtacie burzy Nizsia cena, vacsi vyber — overujte CITES kruzky a zdravotny stav, pytajte sa na vek a odchov
Chovatelske skupiny Facebook skupiny (Papagaje SK/CZ, Forpusy a malé papagáje) — priamy kontakt s chovatelmi
Zverimex Castejsie ako u vacsich papagajov — forpus sa obcas objavi aj v lepsich zverimexoch
Na čo si dať pozor Forpus sivokridly je bezne dostupny v SR aj CZ. Ak chcete ochoceneho spolocnika, investujte do rucne odchovaneho mladata — rozdiel v spravani je obrovsky. Zdravy vtak ma leskle perie, ciste nozdry, jasne oci a je zvedavo aktivny. Vyhnite sa vtakom s nafuknutym perim, zalepenymi ocami alebo apatiou.

Porovnanie s podobnými druhmi

POROVNANIE DĹŽKY (cm) Forpus sivokridly 12-13 cm Andulka vlnkovana 18-20 cm Ag. ruzovohrdly 15-18 cm Korela chocholata 30-33 cm
Forpus sivokridly Andulka vlnkovana Ag. ruzovohrdly Korela chocholata
Dĺžka12-13 cm18-20 cm15-18 cm30-33 cm
Váha28-36 g30-40 g46-63 g80-120 g
Dožitie15-25 r.5-10 r.12-15 r.15-25 r.
Hlučnosť●●○○○●●●○○●●●●○●●●○○
Stav IUCN40-120 EUR10-25 EUR20-60 EUR30-80 EUR
PovahaOdvazny, teritorialny, tichyHrava, spolocenska, stebotavaVybusny, sebavedomý, hlucnyPriatelska, maznava, piskava
AreálBezny — najcastejsi forpus v SR/CZVelmi bezna — najpopularnejsi papagajBezny — najrozsireenejsi agapornisVelmi bezna — jeden z najpopulaarnejsich

Choroby a prevencia

PBFD (zobakova choroba)
vysoká

Príznaky: Vypadavanie peria, deformacie zobaku a pazurov, strata hmotnosti

Nevyliecitelne virusove ochorenie. Prevencia: testovanie novych vtakov pred zaradenim do chovu. U forpusov relativne zriedkave.

Megabakteria (AGY)
vysoká

Príznaky: Chudnutie pri normalnej chuti do jedla, nestravene zrna v truse, zvracanie

Kvasinkove ochorenie zaludka. Liiecba: antimykotika (amfotericin B). U forpusov castejsie ako u vacsich papagajov.

Psitakoza (chlamydioza)
vysoká

Príznaky: Vytok z oci a nosa, hnacka, nafuknute perie, ospanlivost

Prenosne na cloveka! Liecitelne antibiotikami (doxycyklin). Povinne hlasenie veterinarovi.

Tukova degeneeracia pecene
stredná

Príznaky: Obezita, zltnutie kridiel, apatia, nadvaha

Najcastejsia choroba z nespravnej stravy — prilis vela slnecnicovych semienok. Prevencia: kvalitna peleta ako zaklad.

Vytrhavanie peria
stredná

Príznaky: Hole miesta na hrudi a chrbte, krvave perie

Najcastejsia pricina u forpusov: nuda a nedostatok socialneho kontaktu. Riesenie: viac interakcie, foraging hracky, pravidleny volny let.

Roztoce (Knemidokoptes)
nízka

Príznaky: Supiny a krusty na zobaku a nohach

Lahko liecitelne ivermektinom. Prevencia: hygiena klietky a pravidlena kontrola zobaku.

Prevencia Preventivna veterinarna prehliadka 1x rocne je zaklad zdraveho chovu. U forpusov je najcastejsim problemom tukova pecen zo slnecnicovej diiety — preto je dolezite prejst na peletu. Novy vtak by mal ist k vtaciemu veterinarovi do 48 hodin od kupy.

Zaujímavosti

1

Forpus sivokridly je najmensi bezne chovany papagaj na svete — s dlzkou len 12-13 cm je mensi ako vacsina spevavych vtakov v zahrade.

2

Napriek malej velkosti ma osobnost velkeho papagaja — je odvazny, teritorialny a neboji sa ani omnoho vacsich vtakov ci zvierat.

3

V divocine sa zivi v suchych oblastiach zapadneho Ekvadoru a severozapadneho Peru — v biotope nazvanom Tumbesian suche lesy, ktory je jednym z najohrozenejsich ekosystemov na svete.

4

Pohlavie sa da lahko urcit vizualne — samec ma modru kosrc, modre spodne kridlove krovky a modru stuhu za okom, samicka je cisto zelena.

5

V zajati sa doziva az 25 rokov, co je pre jeho velkost mimoriadne dlhy vek — je to dlhovekejsie ako mnohe vacsie papagaje.

6

Forpus je odvodeny z latinskeho "formica" (mravec) a "psittacus" (papagaj) — teda "mravci papagaj", co odkazuje na jeho malu velkost.

Taxonomická klasifikácia

Risa Animalia
Kmen Chordata
Trieda Aves
Rad Psittaciformes
Celad Psittacidae
Rod Forpus
Druh F. coelestis

? Často kladené otázky

Ano, je to jeden z najlepsich papagajov pre zacinatocnikov. Je tichy, maly, inteligentny a pri rucnom odchove velmi prítulny. Jediny narok je denne volne lietanie a kvalitna strava na baze pelety.

Vo vseobecnosti nie. Niektore rucne odchovane jedince sa naucia jednoduche slovo ci zvuk, ale rec systematicky nenapodobnuje. Jeho sila je v osobnosti a interakcii, nie v reci.

Ano, forpus sivokridly moze byt chovany ako jednotlivec — na rozdiel od agapornisov netrpi tak silno z osamelosti, ak mu venujete dostatok casu (min. 2-3 hodiny denne). Ak ale nemate cas, zvazite druheho forpusa.

Rucne odchovane mlada stoji 40-120 EUR, rodicovsky odchov 20-60 EUR. Farebne mutacie (modry, zlty) su drahsie. Je to jeden z najdostupnejsich papagajov na trhu.

Nie je to odporucane. Forpus sivokridly je velmi teritorialny a moze byt agresivny voci inym vtakom — dokonca aj voci omnoho vacsim druhom. Nikdy ho nedavajte do klietky s inymi druhmi papagajov, andulkami ani kanárikmi.

Samec ma modru kosrc, modre spodne kridlove krovky a modru stuhu za okom. Samicka je cisto zelena bez modrych znakov. Pohlavny dimorfizmus je viditelny uz od vyletu z hniezda.

?>

 Mapa výskytu

Forpus coelestis - mapa vyskytu
Krajina pôvodu: Ekvádor, Kolumbia, Peru

 Videá

Video
Video

 Cudzie názvy

Anglicky:,   Pacific Parrotlet, Cesky:,   papoušíček šedokřídlý, Nemecky:,   Himmelsperlingspapagei, Dánsky:,   Spurvepapegøje, Španielsky:,   Cotorrita de Piura, Fínsky:,   ecuadorinaranen, Francúzsky:,   Toui céleste, Taliansky:,   Pappagallino del Pacifico, Japonsky:,   mamerurihashiinko, Japonsky:,   マメルリハシインコ, Holandsky:,   Blauwe Muspapegaai, Nórsky:,   Grønnmasket Spurvepapegøye, Polsky:,   wróbliczka zielonolica, Portugalsky:,   Tuim-peruano, Rusky:,   Воробьиный попугайчик Лессона, Slovensky:,   papagájik modrokrký, Švédsky:,   stillahavssparvpapegoja, Cínsky:,   太平洋鹦哥