Forpus okuliarnatý - Forpus conspicillatus

Forpus

Forpus okuliarnatý

Forpus conspicillatus

Dĺžka 12 cm
Váha 30 gramov
Dožitie 25 rokov

Opis druhu

Opis druhu:
Samec je celkovo zelený, na čele, líce a hrdle svetlejšie žltozelený. Na spodnej časti s šedým preliatím. Okolie oka je s kobaltovou modrou. Spodní chrbát, kostrč, ruční krovky, veľké krovky krídelné, lakťové letky, spodné krovky krídelné fialovo modré. Ručné letky majú vnútorné prapory fialovomodré, vrchné krovky sú zelené. Letky zospodu modrozelené. Chvost zvrchu jasne zelený, zospodu tmavší. Zobák hnedo rohovitý, končatiny hnedavé. Samice nemá žiadne modré znaky, je celkovo smaragdovo zelená.
Dĺžka:
12 cm
Váha:
30 gramov
Vek dožitia:
25 rokov
Opis mladých jedincov :
Mladí sa podobajú dospelým, samci majú okolité oka smaragdové ako aj chrbát a krovky s brušnými pierkami.
Poddruhy:
Forpus conspicillatus conspicillatus,
Forpus conspicillatus metae,
Forpus conspicillatus caucae

Chov v zajatí:
Častý
Minimálna dĺžka voliéry:
1,2 m
Hniezdna búdka:
15,2 cm x 15,2 cm x 15,2 cm.
Minimálna požadovaná teplota pre chov:
15 0C
Veľkosť krúžku:
4 mm

Čas párenia:
Január-marec
Veľkosť znášky:
4-6
Doba inkubácie:
18 dní
Čas do opustenia hniezda:
5 týždňov
Hmotnosť pri narodení:
n/a
Čas do dosiahnutia pohlavnej dospelosti:
n/a

Biotop:
Nájdené až do 1600 metrov n.m. v ľahko zalesnených biotopoch, ako sú listnaté lesy, trávnaté kroviny a kultivované plochy s rozptýlenými stromami.
Spôsob života:
Sociálne mimo rozmnožovacie obdobie. Kŕmia sa na zemi a vo vegetácii.
Stav ohrozenia:
Bez ohrozenia. Svetová populácia je neznáma ale zvyšujúca sa.
CITES medzinárodný:
CITES II
CITES EU:
CITES B

🔊
Hlučnosť
2/5
🤝
Priľnavosť
3/5
Aktivita
4/5
🗣️
Reč
1/5
💎
Zriedkavosť
2/5

Výživa

40% 20% 15% 10% 10% STRAVA zloženie
Semena trav a bylin 40%
Bobule a drobne ovocie 20%
Kvety a nektar 15%
Listy a pupence 10%
Plody stromov 10%
Hmyz (ojedinele) 5%

Odporúčané potraviny

  • Kvalitna peleta pre male papagaje (Harrison's, Roudybush, ZuPreem Natural XS) — zaklad jedalnicka (60-70 %)
  • Proso v klasoch — oblubena pochutkova odmena, idealna na trening a foraging
  • Semena trav (kanarikove semeno, lnicka, negeda) — doplnok, nie zaklad stravy
  • Jablka, hrusky, vinne hrozna, cernice, cukiny — denne cerstve ovocie a zelenina
  • Listova zelenina — spenit, mangold, pupavy listy, brokolica; zdroj vitaminu A a vapnika
  • Klicene semena (proso, mungo, slnecnica) — zvysena biologicka hodnota, vhodne v hniezdnom obdobi
  • Varecna kukurica, varecna mrkvicka — oblubeny zdroj sacharidov a karotenoidov
  • Vajecna zmes s morkvou — zdroj bielkovin pri odchove mladat
  • Sepiova kost a mineralny kamen — nevyhnutny zdroj vapnika, najma pre samice pred znaskou
  • Cerstve vetocky ovocnych stromov (jablone, hrusky) — ohryzavanie je dolezite pre zobak a psychicku pohodu

Zakázané potraviny

  • Avokado — obsahuje persin, smrtelne toxicky pre vsetkych papagajov
  • Cokolada a kakao — teobromin sposobuje srdcove arytmie a smrt aj v malom mnozstve
  • Cibula a cesnak — tiosulfaty poskodzuju cervene krvinky, sposobuju hemolyticku anemiu
  • Jadierka jablik, ceresni, marhul — obsahuju amygdalin, ktory sa stiepi na kyanovodík
  • Sol a slane pochutky — oblicky vtakov nedokazu spracovat nadbytok sodika
  • Kofeinove napoje (kava, caj, energeticke napoje) — kofein sposobuje tachykardiu
  • Alkohol — extremne rychla metabolizacia, poskodzuje pecen a mozog
  • Slnecnicove semienka ako zaklad — prilis tucne, sposobia obezitu a tukovu degeneraciu pecene
Tip od odborníka Forpus okuliarnaty je v divocine prevazne zrnozravy — zivi sa semenami trav, bobulami a drobnymi plodmi v listnatych lesoch Kolumbie. V zajati je dolezite obmedziit tucne semena (slnecnica, konope) na minimum a zakladom stravy urobit kvalitnu peletu doplnenu cerstvym ovocim a zeleninou. Na rozdiel od vacsich papagajov forpusy maju velmi rychly metabolizmus — nikdy by nemali byt bez jedla dlhsie ako 4-6 hodin. Oproti forpusovi sivokridlemu je okuliarnaty o nieco menej narocny na stravu, pretoze v prirode zije v bohatsich biotopoch.

Správanie a komunikácia

2 Hlučnosť 3 Priľnavosť 4 Aktivita 1 Reč 2 Zriedkavosť 2.4
2/5 Tichý Hlučný
Hlučnosť
Jeden z najtichsich papagajov — vydava jemne stitebotanie a tiche piskatko. Hlas je o nieco hlbsi ako u forpusa sivokridleho, ale stale velmi tichy. Susedia ho prakticky nepocu.
3/5 Nezávislý Priľnavý
Priľnavosť
Rucne odchovane mlada je velmi privrzene k majitelovi — rado sedi na ramene a necha sa skrabat na krku. Moze byt vsak teritorialne, najma samce v hniezdnom obdobi.
4/5 Pokojný Aktívny
Aktivita
Napriek malej velkosti je mimoriadne aktivny — neustale skuma, lezie a lieta. Vyzaduje denne volne lietanie mimo klietky minimalne 2-3 hodiny.
1/5 Žiadna Výborná
Reč
Nepatri medzi hovoriace druhy. Ojedinele sa rucne odchovane mlada nauci jednoduche slovo, ale rec systematicky nenapodobnuje. Sila forpusa je v jeho osobnosti a interakcii.

Hlasový prejav a reč

2/5 hlasitosť

Forpus okuliarnaty patri medzi tichsich papagajov. Jeho hlas je jemny, stitebotavy — o nieco hlbsi a plnsi ako u forpusa sivokridleho. Hlasnejsie sa ozyva rano po prebudeni, pri vzruseni a ked vola partnera. Pre susedov v panelakovom byte je prakticky nepocutelny.

Dokáže hovoriť? Nepatri medzi hovoriace druhy. Niektore rucne odchovane jedince sa naucia jednoduche slovo (napr. svoje meno), ale rec systematicky nenapodobnuje. Sila forpusa je v jeho osobnosti a interakcii, nie v reci.

Typické zvuky

  • Jemne stitebotanie — bezna komunikacia, spokojnost
  • Kratke tiche pipatko — kontaktny hlas, ked nevidi majitela alebo partnera
  • Rychle opakovane cipkanie — vzrusenie alebo hra
  • Ostrejsie pistknutie — varovanie, teritorialne spravanie
  • Tiche mumlanie — usiname, odpoccinok na ramene majitela

Sezónny kalendár

Jan Feb Mar Apr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec ROČNÝ cyklus
Hniezdenie (jan-apr)
Odchov mladat (feb-maj)
Pelichanie (jul-sep)

Populačný trend

500k 375k 250k 125k 0 500k 500k 500k 500k 500k 1990 2000 2010 2020 2025

Populacia Forpusa okuliarnateho je stabilna a zvysujuca sa. IUCN ho hodnoti ako druh najmensieho zaujmu (Least Concern). Hlavnym dovoom stabilnej populacie je jeho adaptabilita na rozne prostredia — vyskytuje sa v listnatych lesoch, krovitych porastoch aj na kultivoanych plochach od nizin az do 1 600 m n. m. v Kolumbii a vychodnej Paname.

~500 000
Odhadovana populacia
Stabilna/rastuca
Trend populacie
LC
IUCN status
CITES II
CITES zaradenie

Vhodný pre teba?

Skúsenosť Zaciatocnik
Priestor Klietka min. 60 x 40 x 40 cm pre jedneho jedinca, lepsie vacsia. Denne volne lietanie je nevyhnutne — forpus potrebuje priestor na lietanie napriek malej velkosti.
Deti v domácnosti Vhodny pre rodiny s pokojnymi starsimi detmi (8+). Pre male deti nie je idealny — forpus ma silny zobak a moze bolestivo stipnut, ak sa citi ohrozeny.
Hlučnosť Vyborny do bytov a panelakov — je to jeden z najtichsich papagajov. Susedia ho prakticky nepocu, hluk je porovnatelny s kanarikom.
Verdikt odborníka Forpus okuliarnaty je vyborny papagaj pre zacinatocnikov, ktori hladaju maleho, ticheho a inteligentneho spolocnika. Jeho charakteristicky modry ocny kruh (okuliare) mu dodava neodolatelny vyraz. Napriek velkosti len 12 cm ma osobnost velkeho papagaja — je odvazny, zvedavy a temperamentny. Je to jeden z mala papagajov skutocne vhodnych do bytu vdaka minimalnemu hluku. Dolezite je vediet, ze forpus moze byt teritorialny — nikdy ho nekombinujte v klietke s inymi druhmi. Rucne odchovany jedinec je verny spolocnik na 15-25 rokov.

Prostredie a požiadavky

Priestor
Klietka min. 60 x 40 x 40 cm + denne volne lietanie
Aktivny letec, potrebuje volny let 2-3 hod. denne
Teplota
18-28 °C
Tropicky druh, min. teplota pre chov 15 °C, nemoze zit vonku v stredoeuropskej zime
Vlhkost
50-70 %
Pochaza z vlhkejsich oblasti Kolumbie, prospeje mu mierne vyssia vlhkost
Svetlo
10-12 hodin svetla denne
Dostatok prirodzeneho svetla je dolezity, UV lampa odporucana
Hniezdenie
Budka 15 x 15 x 15 cm
Hniezdi v dutinach stromov, hniezdna budka s vlhkou podstielkou
Spolocnost
Parovy alebo jednotlivec
Moze byt chovany sam, ak ma dostatocnu pozornost majitela

Rozmnožovací cyklus

Znaaska
4-6 vajicok

Samicka znasa 4-6 bielych vajicok v intervaloch 1-2 dni. Hniezdne obdobie v divocine januar-marec.

Inkubacia
18 dni

Inkubuje vyhradne samicka. Samec ju pocas inkubacie krmi a strazi hniezdo.

Liahnutie
Den 18

Mladata sa liahnu sliepe a nahe. Prvy paperie sa objavi po 10-14 dnoch.

Mlada v hniezde
5 tyzdnov

Mladata opustaju hniezdo vo veku 5 tyzdnov, este niekolko dni su dokrmovane rodicmi.

Osamostatnenie
6-8 tyzdnov

Uplne samostatne zacinu byt vo veku 6-8 tyzdnov. Pohlavna dospelosst nastupuje v 8-12 mesiacoch.

Ochočenie a kontakt

Lahke Trvanie: 1-4 tyzdne

Rucne odchovany forpus okuliarnaty je jeden z najlahsie ochocitelnych papagajov. Rucne odchovane mlada je casto uz pri prevzati privrzene k ludom. Rodicovsky odchov vyzaduje viac trpezlivosti, ale aj ten je zvladnutelny pre zacinatocnika. Okuliarnaty forpus byva o nieco menej agresivny pri ochocovani ako sivokridly.

1
Adaptacia

Prvych 2-3 dni nechajte vtaka v pokoji v klietke. Hovorte na neho tichym hlasom, nechajte ho zvyknut si na zvuky domacnosti.

2
Ruka v klietke

Ponukajte proso v klase z dlane. Nepohybujte rukou — nechajte forpusa prist sam. Zvycajne do 3-5 dni zacne brat jedlo z ruky.

3
Sadnutie na prst

Ked berie jedlo z ruky, prilozte prst k hrudniku a povedzte "hop". Forpusy sa toto naucia velmi rychlo — casto uz prvy den.

4
Volne lietanie

Otvorte klietku v bezpecnej miestnosti (zatvorene okna, zakryte zrkadla). Forpus sa rad vracia na rameno majitela — to je jeho oblubene miesto.

Cena a kde kúpiť

50 - 150 EUR

Cena za rucne odchovane mlada v SR/CZ (2024-2026). Rodicovsky odchov je lacnejsi (30-70 EUR), ale vtaky su plachsie. Forpus okuliarnaty je menej bezny ako sivokridly, preto je o nieco drahsi. Farebne mutacie su zriedkave a drahsie.

Specializovani chovatelia Najlepsia volba — zdravsie vtaky, odborne poradenstvo, moznost vidiet rodicov a podmienky chovu
Vtacie burzy Menej casto ako sivokridly — overujte CITES kruzky a zdravotny stav, pytajte sa na vek a odchov
Chovatelske skupiny Facebook skupiny (Papagaje SK/CZ, Forpusy a male papagaje) — priamy kontakt s chovatelmi
Zverimex Zriedkavo — forpus okuliarnaty sa v beznych zverimexoch vyskytuje menej casto ako sivokridly
Na čo si dať pozor Forpus okuliarnaty je menej bezny ako forpus sivokridly, ale v SR a CZ je stale dostupny u specializovanych chovatelov. Ak chcete ochoceneho spolocnika, investujte do rucne odchovaneho mladata — rozdiel v spravani je obrovsky. Zdravy vtak ma leskle perie, ciste nozdry, jasne oci a je zvedavo aktivny. Vyhnite sa vtakom s nafuknutym perim, zalepenymi ocami alebo apatiou.

Porovnanie s podobnými druhmi

POROVNANIE DĹŽKY (cm) Forpus okuliarnaty 12 cm Forpus sivokridly 12-13 cm Andulka vlnkovana 18-20 cm Ag. ruzovohrdly 15-18 cm
Forpus okuliarnaty Forpus sivokridly Andulka vlnkovana Ag. ruzovohrdly
Dĺžka12 cm12-13 cm18-20 cm15-18 cm
Váha25-35 g28-36 g30-40 g46-63 g
Dožitie15-25 r.15-25 r.5-10 r.12-15 r.
Hlučnosť●●○○○●●○○○●●●○○●●●●○
Stav IUCN50-150 EUR40-120 EUR10-25 EUR20-60 EUR
PovahaTichy, zvedavy, s "okuliarmi"Odvazny, teritorialny, tichyHrava, spolocenska, stebotavaVybusny, sebavedomý, hlucny
AreálMenej bezny — u specializovanych chovatelovBezny — najcastejsi forpus v SR/CZVelmi bezna — najpopularnejsi papagajBezny — najrozsireenejsi agapornis

Choroby a prevencia

PBFD (zobakova choroba)
vysoká

Príznaky: Vypadavanie peria, deformacie zobaku a pazurov, strata hmotnosti

Nevyliecitelne virusove ochorenie. Prevencia: testovanie novych vtakov pred zaradenim do chovu. U forpusov relativne zriedkave.

Megabakteria (AGY)
vysoká

Príznaky: Chudnutie pri normalnej chuti do jedla, nestravene zrna v truse, zvracanie

Kvasinkove ochorenie zaludka. Liecba: antimykotika (amfotericin B). U forpusov castejsie ako u vacsich papagajov kvoli rychlemu metabolizmu.

Psitakoza (chlamydioza)
vysoká

Príznaky: Vytok z oci a nosa, hnacka, nafuknute perie, ospanlivost

Prenosne na cloveka! Liecitelne antibiotikami (doxycyklin). Povinne hlasenie veterinarovi.

Tukova degeneracia pecene
stredná

Príznaky: Obezita, zltnutie kridiel, apatia, nadvaha

Najcastejsia choroba z nespravnej stravy — prilis vela slnecnicovych semienok. Prevencia: kvalitna peleta ako zaklad, minimalizovat tucne semena.

Vytrhavanie peria
stredná

Príznaky: Hole miesta na hrudi a chrbte, krvave perie

Najcastejsia pricina u forpusov: nuda a nedostatok socialneho kontaktu. Riesenie: viac interakcie, foraging hracky, pravidleny volny let.

Roztoce (Knemidokoptes)
nízka

Príznaky: Supiny a krusty na zobaku a nohach

Lahko liecitelne ivermektinom. Prevencia: hygiena klietky a pravidlena kontrola zobaku.

Prevencia Preventivna veterinarna prehliadka 1x rocne je zaklad zdraveho chovu. U forpusov je najcastejsim problemom tukova pecen zo slnecnicovej diiety — preto je dolezite prejst na peletu. Novy vtak by mal ist k vtaciemu veterinarovi do 48 hodin od kupy. V SR je siet vtacich veterinarov obmedzena — overte si dostupnost vopred.

Zaujímavosti

1

Forpus okuliarnaty dostal svoj nazov podla napadneho modrého ocneho kruhu u samcov, ktory pripomina male okuliare — v latincine "conspicillatus" znamena presne "nosiaci okuliare".

2

Je to jeden z najmeensich papagajov na svete — s dlzkou len 12 cm a hmotnostou 30 gramov je mensi ako vacsina spevavych vtakov v zaahrade.

3

V divocine zije v paroch alebo malych skupinach do 20 jedincov. Mimo hniezdneho obdobia sa mozu zdruzovat do stovkovych krdlov pri zdroji potravy.

4

Napriek malej velkosti ma silny zobak — dokaze bolestivo stipnut a bez problemov ohryzava male konare a dokonca aj tenke droty.

5

Ma tri uznane poddruhy: nominatny F. c. conspicillatus z centralnej Kolumbie, F. c. metae z vychodnej Kolumbie a F. c. caucae z udolia rieky Cauca.

6

V zajati sa doziva az 25 rokov, co je pre jeho velkost mimoriadne dlhy vek — mnohokrat dlhsie ako vacsie papagaje, ktore su narocnejsie na starostlivost.

Taxonomická klasifikácia

Risa Animalia
Kmen Chordata
Trieda Aves
Rad Psittaciformes
Celad Psittacidae
Rod Forpus
Druh F. conspicillatus

? Často kladené otázky

Ano, je to jeden z najlepsich papagajov pre zacinatocnikov. Je tichy, maly, inteligentny a pri rucnom odchove velmi prituulny. Jediny narok je denne volne lietanie a kvalitna strava na baze pelety.

Okuliarnaty pochaza z Kolumbie (vlhksie prostredie), sivokridly z Ekvadoru a Peru (suchsie). Okuliarnaty ma napadny modry ocny kruh ("okuliare"), sivokridly ma modre kridlove krovky. Povahovo su si velmi podobni — oba su tiichi, inteligentni a aktivni. Okuliarnaty byva o nieco menej teritorialny.

Vo vseobecnosti nie. Niektore rucne odchovane jedince sa naucia jednoduche slovo ci zvuk, ale rec systematicky nenapodobnuje. Jeho sila je v osobnosti a interakcii, nie v reci.

Ano, forpus okuliarnaty moze byt chovany ako jednotlivec — na rozdiel od agapornisov netrpi tak silno z osamelosti, ak mu venujete dostatok casu (min. 2-3 hodiny denne). Ak ale nemate cas, zvazite par.

Rucne odchovane mlada stoji 50-150 EUR, rodicovsky odchov 30-70 EUR. Je o nieco drahsi ako sivokridly, pretoze je menej bezny na trhu. Hladajte ho u specializovanych chovatelov alebo na vtacich burzach.

Nie je to odporucane. Forpus okuliarnaty je teritorialny a moze byt agresivny voci inym vtakom — dokonca aj voci omnoho vacsim druhom. Nikdy ho nedavajte do klietky s inymi druhmi papagajov, andulkami ani kanarikmi.

 Mapa výskytu

Forpus conspicillatus - mapa vyskytu
Krajina pôvodu: Kolumbia, Panama

 Videá

Video
Video

 Cudzie názvy

Anglicky: ,   Spectacled Parrotlet , Cesky: ,   papoušíček brýlatý , Nemecky: ,   Brillensperlingspapagei , Dánsky: ,   Brillespurvepapegøje , Španielsky: ,   Cotorrita de Anteojos , Fínsky: ,   kolumbianaranen , Francúzsky: ,   Toui à lunettes , Taliansky: ,   Pappagallino dagli occhiali , Japonsky: ,   aomerurihashiinko , Japonsky: ,   アオメルリハシインコ , Holandsky: ,   Gebrilde Muspapegaai , Nórsky: ,   Blåbrillet Spurvepapegøye , Polsky: ,   wróbliczka modrobrewa , Portugalsky: ,   Tuim-da-colômbia , Rusky: ,   Очковый воробьиный попугайчик , Slovensky: ,   papagájik okuliarnatý , Švédsky: ,   blåögd sparvpapegoja , Cínsky: ,   眼镜鹦哥