Amazónik zlatohlavý - Pyrilia pyrilia

Pyrilia — Amazóniky

Amazónik zlatohlavý

Pyrilia pyrilia

Dĺžka 24 cm
Váha 103 gramov
Dožitie Údaj nie je k dispozícii

Opis druhu

Opis druhu:
Celkovo je zelený, na spodnej časti tela bledší a žltkastý. Predná časť hlavy a hrdlo má tmavo žltej, príušie s oranžovým nádychom, krk a horné prsia olivové, perie na holeni žltej a červenej. Malé krovky krídelné sú žlté, pri koreni červené, spodná krovky krídelné majú slabý modrý nádych. Veľké krovky krídelné sú modré. Chvost je zhora zelený, na konci modrý, zospodu žltý. Zobák rohový, oko tmavo hnedé, nôžky sivé.
Dĺžka:
24 cm
Váha:
103 gramov
Vek dožitia:
Údaj nie je k dispozícii
Opis mladých jedincov :
Hlava zelená namiesto žltej. Líca a ušná húština je zafarbená na olivovo. Tak isto krk a horná časť prŕs. Niekoľko červených pier na krídlach.
Poddruhy:
Nemá

Chov v zajatí:
Častý
Minimálna dĺžka voliéry:
3 x 2 x 2 m
Hniezdna búdka:
25 cm x 25 cm x 60 cm
Minimálna požadovaná teplota pre chov:
n/a
Veľkosť krúžku:

Čas párenia:
Od marca do júna
Veľkosť znášky:
n/a
Doba inkubácie:
n/a
Čas do opustenia hniezda:
n/a
Hmotnosť pri narodení:
n/a
Čas do dosiahnutia pohlavnej dospelosti:
n/a

Biotop:
Žije vo vlhkom alebo mokrom nížinnom ale nižšom horskom lese, vrátane lesných okrajov od nadmorskej výšky 150 a 1700 m.n.m.
Spôsob života:
Zdržuje sa pravdepodobne len na veľmi obmedzenom teritóriu. Nájdený v malých skupinách. Počas kŕmenia je ticho alebo odpočíva v korunách stromov takže nie je veľmi viditeľný.
Stav ohrozenia:
Takmer ohrozený. Stav populácie je asi 7000 jedincov. Dôvodom je strata stanovíšť.
CITES medzinárodný:

CITES II
🔊
Hlučnosť
4/5
🤝
Priľnavosť
1/5
Aktivita
4/5
🗣️
Reč
1/5
💎
Zriedkavosť
4/5

Výživa

45% 25% 15% 10% STRAVA zloženie
Ovocie a lesne plody 45%
Semena 25%
Kvety a nektar 15%
Orechy a plody palm 10%
Kukurica a kultivovane plodiny 5%

Odporúčané potraviny

  • Lesne ovocie a bobule -- zakladna zlozka potravy, konzumovane vo vrcholcoch tropickych stromov
  • Plody figovnikov (Ficus spp.) -- dostupne pocas celeho roka vo vlhkom tropickom lese
  • Plody palm -- dolezity zdroj tukov a energie, najma v obdobi hniezdenia
  • Semena divokych stromov -- konzumovane v malych skupinkach v korunach lesa
  • Kvety a nektar tropickych stromov -- sezonny doplnok stravy, zdroj cukrov
  • Kukurica v mliecnej zrelosti -- prilezitostne navstevuje polja na okrajoch lesa
  • Plody Cecropia -- rychlo rastuce stromy na okrajoch lesa, oblubena potravina
  • Kultivovane banany -- prilezitostna potravina na okrajoch plantazi

Zakázané potraviny

  • Avokado -- obsahuje persin, smrtelne toxicky glykozid pre vsetky papagaje
  • Cokolada a kakao -- teobromin sposobuje srdcove arytmie a smrt aj v malom mnozstve
  • Cibula a cesnak -- tiosulfaty poskodzuju cervene krvinky, sposobuju hemolyticku anemiu
  • Jadierka jablk, ceresni, marhul -- obsahuju amygdalin, ktory sa stiepi na kyanovodik
  • Sol a slane pochutky -- oblicky vtakov nedokazu spracovat nadbytok sodika
  • Kofeinove napoje -- kofein sposobuje tachykardiu a moze byt fatalny
  • Alkohol -- extremne rychla metabolizacia, aj minimalne mnozstvo poskodzuje pecen a mozog
  • Surove strukoviny (fazula, sosovica) -- obsahuju hemaglutitniny, toxicke bez tepelnej upravy
Tip od odborníka O diete amazonika zlatohlaveho v divocine je znamo velmi malo. Zivy sa prevazne v korunach vlhkych tropickych lesov, kde konzumuje ovocie, semena a kvety. Druh sa v zajati prakticky nechova, preto nie su dostupne podrobne udaje o jeho strave v umely chpodmienkach. V pripade rehabilitacie zachytenych jedincov je vhodne ponuknut zmes tropickeho ovocia, cerstve figy, palmove plody a drobne semena.

Správanie a komunikácia

4 Hlučnosť 1 Priľnavosť 4 Aktivita 1 Reč 4 Zriedkavosť 2.8
4/5 Tichý Hlučný
Hlučnosť
Hlucny druh -- vydava prenikave skriekave zvuky typu "cureek" alebo "queek", najma za letu. Male skupiny su pocutelne na velku vzdialenost.
1/5 Nezávislý Priľnavý
Priľnavosť
Divoky druh, ktory sa v zajati prakticky nechova. Kontakt s clovekom nevyhladava a nie je ochocitelny.
4/5 Pokojný Aktívny
Aktivita
Velmi aktivny druh -- preletava medzi krmovymi stromami na dlhe vzdialenosti. V malych skupinach sa pohybuje v korunach vysokych stromov.
1/5 Žiadna Výborná
Reč
Ziadne zaznamy o schopnosti napodobovat ludsku rec. Nie je domaci papagaj a v zajati sa prakticky nechova.

Hlasový prejav a reč

4/5 hlasitosť

Amazonik zlatohlavy je pomerne hlucny papagaj. Najcastejsie pocutelny za letu, ked vydava prenikave skriekave volania "cureek" alebo "queek". Z bidielka vydava aj chraplive, ostro znejuce zvuky. Krdliky su pocutelne na velku vzdialenost v tropickom lese.

Dokáže hovoriť? Nie je znamy ako hovoriaci druh. V zajati sa prakticky nechova, preto neexistuju zaznamy o napodobnovani ludskej reci. Ak hladate hovoriaceho papagaja, zvazte zaka siveho, alexandru alebo amazonana.

Typické zvuky

  • Prenikave "cureek" alebo "queek" -- typicky zvuk za letu
  • Chraplive ostré volanie -- z bidielka alebo z korun stromov
  • Kratke pisknutia -- kontaktne zvuky medzi jedincami v skupine
  • Varovny krik -- pri vyruseni alebo ohrozeni

Sezónny kalendár

Jan Feb Mar Apr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec ROČNÝ cyklus
Hniezdenie (mar-jun)
Odchov mladat (maj-aug, odhad)
Pelichanie (sep-nov, odhad)

Populačný trend

20k 15k 10k 5k 0 20k 17k 14k 11k 10k 1990 2000 2010 2020 2025

Populacia pomaly klesa kvoli strate biotopu (odlesnovanie vlhkych tropickych lesov). IUCN povodne hodnotila druh ako Vulnerable, v roku 2007 presunula na Near Threatened. Odhadovany pocet je pod 20 000 dospelych jedincov s klesajucim trendom.

10 000-20 000
Odhadovana populacia
Klesajuci
Trend populacie
NT
IUCN status
CITES II
CITES zaradenie

Prostredie a požiadavky

Priestor
V Panama, S Kolumbia, SZ Venezuela
Sierra de Perija (Zulia), mozno izolovaný vyskyt v SZ Ekvadore
Teplota
20-30 C
Tropicka klima s vysokymi zrazkami
Vlhkost
75-95 %
Vlhke a mokre nizinne az horske lesy
Svetlo
Denny druh
Aktivny pocas dna, najma rano a vecer
Hniezdenie
Dutiny stromov
Hniezdenie v stromovych dutinach, detaily neznami
Spolocnost
Male skupiny
V malych skupinkach, pri krmeni ticho v korunach

Rozmnožovací cyklus

Znaaska
Pocet vajicok nezname

Samica kladie vajicka do stromovych dutin. Presna velkost znasky nie je zdokumentovana.

Inkubacia
24-26 dni (odhad)

Odhadovane na zaklade pribuznych druhov rodu Pyrilia. Inkubuje prevazne samica.

Liahnutie
Den 24-26

Mladata sa liahnu slepe a pokryte riednucim paperim.

Mlada v hniezde
7-8 tyzdnov (odhad)

Predpokladana doba pobytu v hniezde na zaklade analogie s pribuznym Pyrilia barrabandi.

Osamostatnenie
2-3 mesiace (odhad)

Mladata sa po opusteni hniezda este niekolko tyzdnov zdrzuju v blizkosti rodicov.

Ochočenie a kontakt

Nevhodny na ochocenie Trvanie: N/A -- divoky druh

Amazonik zlatohlavy je divoky druh, ktory sa v zajati prakticky nechova. Neexistuju zaznamy o uspesnom ochoceni tohto druhu. Je to plachy vtak zijuci v korunach vysokych tropickych stromov, ktory sa vyhyba ludom. Akykolvek pokus o odchyt alebo chov by bol v rozpore s ochranarrskymi zasadami.

1
Nie je domaci papagaj

Amazonik zlatohlavy patri medzi druhy, ktore nie su urcene na chov v domacnosti. V zajati sa prakticky nevyskytuje.

2
Ochrana v prirode

Namiesto chovu v zajati je dolezite podporovat ochranu jeho prirodzeneho biotopu -- vlhkych tropickych lesov Panamy, Kolumbie a Venezuely.

3
Pozorovanie v prirode

Najlepsou moznostou je ekoturizmus v severnej Kolumbii alebo vychodnej Paname, kde ho mozno s trochou stastia pozorovat pri prelete nad korunami stromov.

Porovnanie s podobnými druhmi

POROVNANIE DĹŽKY (cm) Am. zlatohlavy 22-24 cm Am. zlatolici 25 cm Am. ruzovolicy 23 cm Am. supi 23 cm
Am. zlatohlavy Am. zlatolici Am. ruzovolicy Am. supi
Dĺžka22-24 cm25 cm23 cm23 cm
Váha~103 g140-170 g203-208 g130-165 g
DožitieNezname25-30 rokovNezname25-30 rokov
Hlučnosť4/53/54/53/5
Stav IUCNNedostupny500-1000 EURNedostupny600-1200 EUR
PovahaPlachy, socialny, divokyHravy, zvedavyPlachy, socialny, divokyPlachy, vzacny
AreálNT -- zriedkavy v obchodeLC -- obcasne v zajatiLC -- zriedkavy v obchodeVU -- ohrozeny

Choroby a prevencia

Strata biotopu (odlesnovanie)
vysoká

Príznaky: Ubytok populacie, fragmentacia uzemia, izolacia skupin

Hlavna hrozba pre druh. Vlhke tropicke lesy v jeho areali su odlesnovane pre polnohospodarstvo, tazbu dreva a rozsirenie pastvin. IUCN povodne hodnotila druh ako Vulnerable.

Ilegalny odchyt pre obchod
stredná

Príznaky: Priamy ubytok divokej populacie, narusenie socialnych struktur

Historicky bol odchyt pre obchod vyznamnou hrozbou. Dnes je menej rozsirreny vdaka CITES ochrane, ale stale sa obcas vyskytuje.

Lov pre potravu
stredná

Príznaky: Priama mortalita dospelych jedincov

V niektorych oblastiach Kolumbie a Venezuely byva prilaezitostne loveny miestnymi komunitami.

Psitakoza (chlamydioza)
stredná

Príznaky: Vytok z oci a nosa, hnacka, nafuknute perie, ospanlivost

Bakterialne ochorenie, ktore moze postihnut divoke populacie papagajov. Prenosne na cloveka.

PBFD (zobakova choroba)
stredná

Príznaky: Vypadavanie peria, deformacie zobaku, strata hmotnosti

Virusove ochorenie dokumentovane u viacerych druhov divokych papagajov v Juznej a Strednej Amerike.

Prevencia Amazonik zlatohlavy je ohrozeny predovsetkym stratou biotopu. Vlhke tropicke lesy v jeho areali (Panama, Kolumbia, Venezuela) su pod rastucim tlakom odlesnovania. Podpora ochranarrskych projektov v tychto oblastiach pomoze nielen amazonikovi zlatohlavemu, ale aj desiatkam dalsich ohrozenych druhov zdielacich ten isty biotop.

Zaujímavosti

1

Amazonik zlatohlavy bol povodne zaradeny medzi ohrozene druhy (Vulnerable), no v roku 2007 IUCN prehodnotila jeho status na Near Threatened po zisteni, ze jeho areal je vacsi, nez sa predpokladalo.

2

Jeho napadna zlta hlava kontrastuje s celkovo zelenym telom -- v korunach stromov vsak posobí ako maskovanie medzi listami a slnecnymi lucmi.

3

Druh je extremne plachy a tazko pozorovatelny -- pri krmeni je tichy a nehybny v korunach stromov, takze ho casto prezrieme aj skuseni pozorovatelia vtakov.

4

Najcastejsie je zaregistrovany sluchom, nie zrakom -- jeho prenikave "cureek" volanie za letu je jediny spolahlivy sposob detekcie v hustom tropickom lese.

5

Vyskytuje sa v nadmorskych vyskach od 150 do 1 700 m n. m., co je neobvykle siroky vyskovy rozsah pre druh z rodu Pyrilia.

6

Na rozdiel od vacsiny papagajov je o jeho biologii znamo velmi malo -- presna dieta, velkost znasky, doba inkubacie ani dlzka zivota nie su s istotou zdokumentovane.

7

Jeho areal zahrnuje tri krajiny (Panama, Kolumbia, Venezuela), pricom najvacsia populacia zije v Kolumbii v oblasti severnych And a udolia rieky Magdalena.

Taxonomická klasifikácia

Risa Animalia
Kmen Chordata
Trieda Aves
Rad Psittaciformes
Celad Psittacidae
Rod Pyrilia
Druh P. pyrilia

? Často kladené otázky

Nie. Amazonik zlatohlavy je divoky druh, ktory sa v zajati prakticky nechova. Je chraneny CITES (priloha II) a v krajinach povodu je prisne chraneny zakonom. Ak vas zaujimaju papagaje z rodu Pyrilia, zvazre amazonika zlatoliceho (Pyrilia barrabandi), ktory sa v europskej avarikulture obcas vyskytuje.

Vyskytuje sa od vychodnej Panamy cez severnu Kolumbiu az po severozapadnu Venezuelu (Sierra de Perija). Zije vo vlhkych a mokrych nizinnych az nizsich horskych lesoch vrartane lesnych okrajov v nadmorskej vyske 150 az 1 700 m n. m.

Presna dlzka zivota nie je znama. Na zaklade pribuznych druhov rodu Pyrilia sa odhaduje na 20-30 rokov, ale tento udaj nebol vedecky potvrdeny v terennych podmienkach.

O jeho diete je znamo malo. Prevazne sa zivi ovocim a plodmi tropickych stromov, semenami a kvetmi. Prilezitostne navstevuje okraje plantazi, kde konzumuje kukuricu a banany. Krmi sa vo vrcholcoch vysokych stromov, co stazuje pozorovanie.

IUCN ho hodnotí ako Near Threatened (takmer ohrozeny). Populacia sa odhaduje na 10 000 az 20 000 dospelych jedincov s klesajucim trendom. Hlavnou hrozbou je strata biotopu kvoli odlesnovaniu, historicky aj odchyt pre obchod.

Velmi nepravdepodobne. Druh sa v zoologickych zahradach prakticky nechova. Najlepsou moznostou je ekoturizmus v severnej Kolumbii alebo vychodnej Paname, kde ho mozno s trochou stastia zaslisnut ci pozorovat pri prelete nad lesom.

 Mapa výskytu

Pyrilia pyrilia - mapa vyskytu
Krajina pôvodu: Panama, Kolumbia, Venezuela, Ekvádor

 Videá

Video

 Cudzie názvy

Anglicky:   Saffron-headed Parrot , Cesky:   amazónek šafránový , Nemecky:   Goldkopfpapagei , Dánsky:   Safranhovedet Pragtpapegøje , Španielsky:   Lorito Cabecigualdo , Fínsky:   keltahuppuaratti , Francúzsky:   Caïque de Bonaparte , Islandsky:   Saffron-headed Parrot , Taliansky:   Pappagallo testazafferano , Japonsky:   akameinko , Japonsky:   アカメインコ , Holandsky:   Saffraankoppapegaai , Nórsky:   Gulhodepapegøye , Polsky:   barwinka zlotoglowa , Portugalsky:   Saffron-headed Parrot , Portugalsky (Brazília):   Saffron-headed Parrot , Rusky:   Златоголовый украшенный попугай , Slovensky:   amazoňan zlatohlavý , Švédsky:   saffranspapegoja , Cínsky:   番红头鹦哥